1. 1. Какво е директно мобилно плащане?

Услуга, предлагаща заплащане, чрез удържане или натрупване на сума върху Вашата сметка за мобилни услуги. Услугата се предлага за всички български мобилни оператори (Мтел, Теленор и Виваком).

  1. 2. Как да заплатя?

След като сте избрали услуга, която искате да платите чрез директно мобилно плащане,

въведете своя мобилен (телефонен) номер, на който желаете да бъде начислена сумата за избрания продукт / услуга.

  1. 3. Стъпки на заплащането:

а) Ако пазарувате през компютър, лаптоп или таблет без мобилна връзка, то вие ще получите PIN код за оторизиране на плащането. След въвеждането на PIN код a , ще бъдете таксувани и ще получите достъп до услугата, която сте заплатили.

б) Ако пазарувате директно от мобилния си телефон през интернет мрежата на оператора, за ваше улеснение стъпката с ПИН код липсва. Вие трябва само да следвате стъпките на екрана.

  1. 4. Не получавам PIN код – какво да правя? – Възможни са временни забавяния в получаването на PIN кода, но ако не получите такъв в рамките на 10 минути, моля, опитайте отново, или се свържете с нас на 0898 150 595.

  1. 5. Не получавам SMS – какво да правя? Ако не получите SMS за потвърждение на Вашето плащане в рамките на 30 минути, моля, свържете се с нас на 0898 150 595.

  1. 6. Лични данни – Моля, не предоставяйте лични данни и информация за плащания на трети страни. Нашата платформа не изисква никаква допълнителна информация освен Вашият мобилен номер и потвърждение за извършване на плащането!

Най-доброто от Deep Zone Project

12.00 лв.

ВЪВЕДЕТЕ МОБИЛЕН НОМЕР:

Ще получите SMS с временен код, който ще въведете на следващата стъпка.
Този SMS е безплатен.